Valnötskaka

2013-01-30 / 13:37:00 I mitt kök Kommentarer 1

Valnötskaka
 
150g smält margarin
300g farinsocker
3 dl vetemjöl
1 dl valnötter
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
½ tsk bakpulver
 
1. Börja med att smälta margarinet och tillsätt farinsockret i kastrullen, det ska sen sjuda i ca 4-5 minuter, därefter ska det ställas åt sidan för att låtas svalna.
2. När socker/margarinblandningen har svalnat så blandar du i äggen och därefter även mjöl, vaniljsocker och bakpulver.
3. Bred ut i en form och strö valnötter över (antingen hela eller hackade).
4. Grädda nederst i ugnen i ca 30-40 minuter i 150-175 grader (känn efter så den är klar).
 
 


Regnbågsmuffins - (ej dekorerade)

2013-01-30 / 13:28:00 I mitt kök Kommentarer 0

Muffins (receptet jag alltid använder)
12 st
 
2 ägg
2 dl socker
100g smör el. margarin
3dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
 
1. Smält smöret och ställ det åt sidan för att svalna.
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Blanda torrvarorna noga med varandra.
4. Blanda i torrvarorna i smeten varvat med det smälta smöret och mjölken.
5. Dela upp smeten i tallrikar, lika många som du vill ha färger. Tillsätt färgpasta eller karamellfärg och blanda (Jag har lila, blå, grön, gul, orange & rosa i dessa).
6. Häll i formar
 
Grädda i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter
 
När det är dags för de här att serveras så kommer de att få glasyr på sig och den dekoration som den blivande 5åringen väljer...
 
 
 
 


Kall Kärlek ♥

2013-01-26 / 21:48:09 Vardag Kommentarer 2

♥ Kall kärlek när den är som allra bäst ♥
 


11/1 Chili

2013-01-11 / 19:48:02 Trädgård Kommentarer 2

Idag kom de två kuverten med fröer från Natta till mig som jag skrivit om tidigare. 22 olika sorter! Vilket kommer att öka på frölistan enormt. Den kommer att bli ytterligare uppdaterad senare framöver då Jules också skulle skicka fröer.
 
Idag tog jag i a f och sådde chilifröerna som jag fick hem. Jag har också fått chilifrukter som jag delade och petade ner i krukor. Då det är fröer från chilisar som köpts förpackade i butik så är det inte säkert att det blir någonting av dem. Har testat ett tidigare år med en av sorterna och de tog sig dessvärre inte. Ingen förlust isf men kul att se. De 4 sorterna jag fick idag räcker mer än väl till oss.
 
Sen förra årets habanerohistoria (tog och delade utan handskar, saften fastnade i naglarna och vägrade försvinna och jag råkade flertalet ggr klia mig i ögonen) så använder jag engångshandskar när jag hanterar chilifrukter! Så ska du peta isär starka chilifrukter - använd handskar!
 
 
De 4 chilisorterna jag fick utan Natta var "Devils Brew", "Cayenne", "Super chili F1" och "Cayenne Long Slim". Vad sorterna heter utav de olika slags chilifrukterna som jag plockade ur fröer ifrån har jag inte en aning om, men jalapenon och habaneron var lätta att lista ut. Så de får nu heta "Orange jalapeno", "Gul habanero", "Orange habanero", "Orange/grön chili", "Röd chili" och "Gul chili". Ja, en jäkla massa chili och tar sig allt så kommer det skickas iväg både habaneroplantor och chiliplantor kors och tvärs och redan från början så kommer det att sållas av den sista omgången. Hur mycket som helst finns det dessvärre inte plats för.

 
Nu är de plastade och placerade i vardagsrumsfönstret. Jag ska sätta migg och uppdatera frölistan och sen ska jag sätta mig och leta upp såinformation på de sorterna jag fick idag.
 


Årets andra sådd står barnen för

2013-01-10 / 17:54:00 Trädgård Kommentarer 0

Årets andra sådd här hemma står barnen för, i köksfönstret står nu en liten kruka med fröer som förhoppningsvis ska bli smörgåskrasse. Får se om de tycker det är godare det här året, om inte annat tycker de att det är kul att så och kolla på när det växer. Jag har suttit på Tradera och kikat, så mycket olika sorters fröer som jag så gärna skulle vilja ha. Har lagt några i minneslistan som jag har bevakning på, fall i fall jag ändrar mig och känner att det finns 1 mm ledig yta i djunglen. Passade på att möblera om och göra i ordning på balkongen idag och det blev så himla mycket mer plats och framförallt så ser det mycket bättre ut än vad det gjorde tidigare. I morgon hoppas jag att alla mina fröer från Natta ska dimpa ner i brevlådan, hoppas de hinner fram innan helgen. Det hade varit intressant att se vad Frölistan hade blivit uppdaterad med!
 


Frölista 2013

2013-01-09 / 19:24:00 Trädgård Kommentarer 0

Frölistan kommer att uppdateras allt eftersom det trillar in fröer och andra sorter!
Vad som sedan planteras och behålls lär märkas, men att få plats/så allting kanske det inte finns möjlighet till.
Då sparar jag de sorterna jag hade förra året.
 
Tomater
Sweet'n'neat Cherry Red
Yellow Pear
Tiny Tim
Cherry Cascade
Cocktailtomat röd
Tumbling Junior
Tumbling Tiger
Garden Pearl
Gold Nugget
Marmande
San Marzano 2
Golden Sunrise
Tigerella
Körsbärstomat
Voyage
 
Paprika
Sweet Ingrid
Spetspaprika
Colour Spectrum
 
Chili
Habanero x 2
Jalapeno
Chili (egenplockade) x 3
Devils Brew
Cayenne
Super chili F1
Cayenne Long Slim
 
Blommor
Tagetes låga gula
Petunia rainbow mix f2
Blomman för dagen
Red Cascade
 
Övrigt
Smörgåskrasse
Citronmeliss
Persilja
Mynta
Gul lök
Rädisa
Brytböna Purple Queen
Dill
Gräslök
Sommarpurjolök
Sallatsblandning
Småbladig basilika
Kapkrusbär
Physalis Strawberry
Physalis Pineapple
Jordgubb ampel
Melon "Emir F1"
Gurka "Cornichon De Paris"
Aubergin Mix
Morot
Sallat Lollo Rossa
Huvudsallat Pirat
Djungelgurka
 
Står kvar sedan förra året
Vildsmultron


Tumbling Tiger

2013-01-09 / 19:10:00 Trädgård Kommentarer 1

I förgår satte jag mig och packade fröer i små kuvert och skrev info för att skicka till Julia och Natta. Det blev en hel drös med fröer som lades i postsäcken igår. Passade på att göra det på lunchen så att de skulle komma fram så snart som möjligt och Natta fick sina redan idag.

När jag packade så tyckte jag att fröerna till Tumbling Tiger såg lite tråkiga ut, de är ju sparade från förra årets skörd, så jag petade ner två stycken i lite jord, sprayade och satte plast på. Nu står krukan i köksfönstret så får vi se om de tar sig eller hur det blir. Risken finns ju att de blir rangliga men man kan förså dom mellan jan-mars så förhoppningsvis blir de bra. Annars är det bara att kasta sen och så på nytt.

Jag själv väntar också på fröer som jag ska få utav Natta. Kul att skicka runt, testa lite nytt som man kanske själv inte hade haft tanke på att köpa! Ska bli roligt att se vad som kommer med posten! Där brukar ju alldeles för sällan ramla ner något roligt!Lite blandat från balkongen 2012

2013-01-05 / 21:16:00 Vardag Kommentarer 0

Hade några bilder sparade på datorn från förra sommaren och det som kommer att komma i år igen blir bl.a:
 
Tumbling Junior
 
Cherry Cascade
 
Tiny Tim
 
 
Förutom dessa är jag helt bestämd över att Tumbling Tiger och Sweet'n'neat Cherry Red kommer att få varsen kruka att gro i och likaså den lila paprikan (som aldrig hann bli lila förra året innan jag tröttnade på plantan och kastade den).
 
Innan jag fick nog av blomplantorna som drog till sig bladlöss utan dess like:
 
Och när jag tröttnat:


Slöersi med möjligheter, avundsjuka & make it work!

2013-01-05 / 21:09:30 Vardag Kommentarer 0

Jag har stirrat mig blind på den där avlånga förbenade balkongen idag. Balkongräcket består ju av iaf 1 meter höga brädor och sen är det öppet lite för att bestå lite av "metallramen". Skitfult och skitdrygt. Tänk om jag haft en uteplats. Som grannens typ. Den används ju inte till något annat än fimpburk ändå. Jonas sa "Så säger du bara för att du är avundsjuk" och ja det stämmer så väl! Men det jag säger är ändå sant. Det känns som världens slöseri att man ska använda en så stor uteplats till att kasta fimpar och låta skräp ligga på.
 
Men då jag sitter fast med den där förbenade balkongen och ett förbenat behov av att få plantera så får vi köra "make it work" i äkta Tim Gunn-anda! Bänken som min käre man gjorde förra sommaren kommer att få en ny plastduk i blått/vitt, för att passa till de 5 urnorna jag fick utav farmor i höstas. De urnorna kommer att stå med olika tomat- och chilisorter på bänken. Ovanför kommer jag att ha 2 amplar med någon ampeltomat i. På andra väggen kommer maken att sätta upp 3 bågformade hyllplan, där det kommer att vara bland annat kryddor på ett plan och någon buskchili överst. Hängamplar som hänger "utifrån" balkongen, i bjälken, kommer att innehålla smultronplantor. Förra året köpte jag 3 blomlådor, men kommer inte att satsa på mer än en blomsort i år så i de lådorna vet jag inte riktigt vad jag ska ha ännu. Eventuellt 1 med plocksallat (blev perfekt i den lilla förra året), en
med vita jordgubbar och den siste, ja den är tom än så länge. Hade mycket fröer från låga Tagetes kvar och kommer att så några för att ha som uppfyllnad kring tomatplantorna.
 
Jag rev ju upp lite vilda smultronplantor förra sommaren och petade ner i en av de gamla blomlådorna. De revade sig ordentligt och från att vara 4 "plantor" så är hela lådan full. De har stått ute i lådan under vintern och nu är nya skott på väg fram.
 


Nytt år = ny vår

2013-01-02 / 14:51:21 Trädgård Kommentarer 1

Nytt år är ju lika med ny vår också! Precis som de tidigare femtioelva åren så sitter jag och planerar vad jag ska så nu till våren. Jag trodde att alla fröpåsarna som låg i lådan var tomma, men så var inte fallet utan det fanns flera fröer av varje sort. Plus alla kuvert med de fröer som jag tog från tomaterna osv.
 
Den gula, lemon chili, blir det ingen av i år. Plantan stod till strax innan jul och fortsatte producera chilifrukter som ingen var villig att ens peta på. Försökte få den att självdö genom att inte vattna den men den stod rakt ändå. Har en videoinspelning när jag faktiskt fått två att äta den där chilin. Hade jag nu varit riktigt ond så hade jag lagt ut den här, men det vore ju onödigt, jag har den istället och skrattar för mig själv. Resultatet blev iaf att en stod under kranen i köket och en i vardagsrummet. Mycket roande och jag blev helt hundra på att den kommer jag definitivt inte att äta själv ;) Istället ska jag se om jag hittar fröer till några små chiliplantor, ska ju finnas i "buskformat" också och i diverse roliga färger. Färgglatt är bra!
 
Jag har ju som sagt alla mina busktomater som jag ska ha även i år. Ampel och busktomater är någonting jag kommer att hålla mig till i fortsättningen, jag får plats med många olika sorter när de inte tar så mycket plats. I år börjar jag dock så senare än vad jag har gjort tidigare år.
 
En kompis sa att jag skulle få några fröer av henne, ska bli spännande att se vad det blir för något. Är så skoj med nya sorter varje år!
 
Ikväll ska jag börja gå igenom plantsidorna och se om jag hittar några annorlunda fröer som passar in på balkongen. Har ju fortfarande väldigt begränsad yta. Det suger. Så år 2013 kommer jag fortsätta tjata om - ge mig en 4a med uteplats! ;)