Gör dina växtetiketter

2014-02-20 / 06:48:00 Vardag Kommentarer 0

 
 Har legat med dunderförkylning och varit riktigt uttråkad. Det kliar i fingrarna med att så resten av fröerna men det är fortfarande ca 2 veckor kvar innan det är dags för dem att petas ner i jorden. 
 
Något som däremot gick att förbereda var växtetiketterna. Tanken var först bara lappar och tejpa på krukorna, men det blir så drygt att få bort sen. 
 
Det finns många olika sätt att göra sina egna etiketter på:
 
Glasspinnar - diska, låt torka, måla och skriv.
 
Smör-/glasspaket - urdiskade smör- och glasspaket i plast. Klipp i den storlek och form du vill ha och skriv på den vita sidan.
 
"Flaggor" - en del väljer att använda sig av tandpetare med t.ex. frystejp eller maskeringstejp. Tejpa på en liten flagga på tandpetaren, skriv namnet, sätt ner den i jorden. 
 
Och som jag gjorde:
 
Stora "flaggor". Knipsade grillspetspinnar, målade dessa vita två ggr, skrev sort på utklippt papper och limmade på pinnen. För att pappret inte ska vara så ömtåligt så är det tejpat så etiketten blev "inplastad".
 
 
 


Den klarade sig inte

2014-02-20 / 06:33:00 Vardag Kommentarer 0

Oddsen var inte på den vita plantans sida och den vissnade. 
 
 


En tomatplanta med vita blad

2014-02-10 / 16:16:10 Trädgård Kommentarer 0

Helgen har varit fullspäckad och plantorna åsidosatta förutom att tända och släcka lamporna på morgonen och kvällen. Nu på morgonen skulle jag in och kika ifall någon behövde vatten och om något nytt kikat upp.
 
I förgår grodde Whippersnapperfröerna och flera små tomatplantor kikade upp, idag la jag märke till att en av de inte var helt som den skulle vara. Den hade helvita blad och en lila stam. Det ser ut som att den vuxit upp i ett rum helt utan ljus, men den här har vuxit upp med precis samma ljus som de andra fem och de är vackert gröna.
 
Något fel med att ta upp ljuset och tillverka klorofyll, vilket gör att den inte blir grön, är alternativet om den fortsätter såhär. Något annat alternativ kan jag inte hitta. Har kikat runt på nätet men kan inte hitta något liknande.
 
Om den nu då inte kan ta till sig solljus så sias inte framtiden bli så givande för min Albinosnapper utan den kommer troligtvis att dö. Ska se hur länge jag kan hålla liv i den och se vad som händer med den. Så utav 6 sådda fröer så är det nu 5 st gröna Whippersnapper-plantor och 1 st helvit Whippersnapper.
 
 
 


Vitlök & andra lökar

2014-02-01 / 11:29:43 Trädgård Kommentarer 0

Petade ner en hel del (alldeles för många egentligen, 2 klyftor rekommenderas per kruka) vitlökskyftor i 3 krukor här hemma. På 3 dagar har det grott till sig ganska bra. Förhoppningen är att de är klara att använda till kommande helg. Satte ner vitlök i kryddrabatten i höstas också så det återstår att se om det blev någonting.
 
På tal om lökar så satte vi också tulpanlökar och påskliljelökar i blomrabatten, om djupet i den var tillräckligt är jag väldigt osäker på. Men likväl som att kasta lökarna så kunde vi testa att peta ner dem.