Djuren tackar rövhålen för en, än så länge, trevlig dag

2012-12-31 / 15:23:00 Vardag Kommentarer 1

Rövhålen på gatan har haft jättekul med att smälla av raketer och smällare sen i förmiddags.
 
Hunden hälsar att han uppskattar det jättemycket, verkligen. Han älskar att vara nervös, springa fram och tillbaka till trappan och att vara rädd.
 
Katten är försvunnen och jag hoppas innerligt att han kommer hem innan det drar igång på riktigt annars ser vi nog inte honom på några dagar. Det går inte att hålla honom inne heller för han har vägrat lådan sen han var liten :(
 
Snart kommer väl barnen (inte mina!) utdrällandes och ska kasta smällare och skjuta av tjutare åt alla håll och kanter och sen kommer föräldrarna och ju senare klockan blir desto större blir rakaterna och bomberna.
 
Ja det är jättefint att titta på, men tänk vad skönt om det kunde hållas kring 00-snåret istället för att hålla på flera dagar innan nyårsafton och under dagen på nyårsafton. Om man nu måste envisas med att skjuta raketer som privatperson så kan man ju tänka på djuren, tänka på att man inte släpper ut barnen med tändare och smällare och att man som dragen inte alls tänker lika klokt som man gör när man är nykter!
 
Jag undrar om det berörda folket på gatan uppskattar om jag släpper ut barnen till att leka med varsett air horn i morgon bitti?


Snö & slask

2012-12-15 / 21:54:16 Vardag Kommentarer 0

 
Plusgrader och det ömsom snöar ömsom regnar. Fruktansvärt tråkigt att det inte bara kan vara stabilt väder. Men tiden till vintern gick fort och tiden till sommaren kommer göra detsamma. Speciellt med allt som kommer hända runtomkring just nu. Men först är det jullov, jul och nyår som komma skall, något både vi och barnen ser fram emot. I morgon blir det julmarknad i stort sett hela dagen!


Lakritsknäck

2012-12-12 / 11:00:00 I mitt kök Kommentarer 0

Ingredienser
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 msk smör
15 st Turkisk pepparkarameller (ju saltare knäck du vill ha desto fler karameller får du lägga i)

Ta en tjockbottnad kastrull och blanda ner grädde, socker och sirap. Låt koka upp och koka till 125 grader, rör om med en träslev. Under tiden som knäcken kokar så krossar du karamellerna i en mortel. Häll karamellkrosset i knäcksmeten, lägg i smöret, rör om. Häll sedan upp i knäckformar och låt stelna, förvara sedan knäcken i kylskåpet.
 Knäck

2012-12-11 / 11:00:00 I mitt kök Kommentarer 0

Ingredienser
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 msk smör
1 dl grovhackad skållad mandel

Ta en tjockbottnad kastrull och blanda ner grädde, socker och sirap. Låt koka upp och koka till 125 grader, rör om med en träslev. Under tiden som knäcken kokar så skållar du mandlarna och grovhackar dessa. Häll mandeln i knäcksmeten, lägg i smöret, rör om. Häll sedan upp i knäckformar och låt stelna, förvara sedan knäcken i kylskåpet.
 Chokladkola

2012-12-10 / 11:00:00 I mitt kök Kommentarer 1

Den här chokladkolan är så underbart god att det finns inte!
 
Ingredienser
50g smör
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
1,5 msk vaniljsocker
0,5 dl kakao
 
Ta en tjockbottnad kastrull och häll i alla ingredienser och koka upp. Rör om några gånger. Koka till kolan är någonstans runt 120-125 grader. 125 grader tycker jag gav en lagom konsistens. Häll upp kolan i en bakplåtspappersklädd form i storlek med en halv långpanna, ju mindre form desto högre kolor. Eller häll upp kolan i knäckformar. Låt stelna och förvarar sedan i kylskåp.
 


Snöyra & vinterlek

2012-12-10 / 10:37:46 Vardag Kommentarer 0

Om man tyckte att det var mycket snö i Blekinge igår så var det ingenting emot vad som kommit under natten och det fortsätter att snöa friskt. SMHI säger att vi kan förvänta oss 5-10 cm snö till under dagen, men jag skulle tippa på att det kommer mer än så, mycket mer, det har redan täckts igen bra där plogbilen körde i morse.
 
Vi var klara i god tid innan det var dags att gå till skolan och istället för att barnen slog sig ner framför barnprogramen en stund som de brukar så klädde vi på oss och gick ut och lekte lite innan skolan började. Tanken är att vi ska gå till pulkabacken idag igen efter skolan, men om det yr som det gjorde när vi gick i morse så ville Fredde hellre att vi gick hem och spelade lite spel. Får se hur vädret är sen. Under den här korta tiden jag skrivit så har det gått från pudersnö till stora flingor som vräker ner. Och jag måste till ICA efter hämtning. Huh. Jag lyckades i a f hitta min mössa och mina vantar i morse! Det är alltid något ;)
 
 
 


Pulkaåk, 2a advent & kärlek

2012-12-09 / 23:22:00 Vardag Kommentarer 0

Morgonen startade lite senare än vad jag hade tänkt, men det löste sig det med och jag hann med allting som skulle fixas.
 
Linda och Felicia kom runt 12 och barnen blev så himla glada, försvann in på rummet och lekte och kom ut lagom till fika och film. Efter en timme eller något så tog vi pulkorna med oss och gick ut. Kallt och dant, men barnen älskade det! Bort till stora backen vid ängen så de kunde åka en stund och sen hem. Och väl hemma blev det lite fika till innan det var dags för dem att bege sig hemåt och jag skulle kicka igång måstena här hemma. En perfekt dag på alla sätt och vis.
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Till barnprogrammen så tände vi andra ljuset i adventssljusstaken. Barnen tycker det är lika mysigt varje gång vi kryper ner i soffan, tänder ljus och kollar på barnprogrammen tillsammans eller sitter och läser. Mina älskade barn. En jul utan mina älskade barn är ingen jul - alls! ♥


Polkagrisknäck

2012-12-09 / 22:42:00 I mitt kök Kommentarer 0

- Älskling, i år tar jag knäcken!
- På oss alla...
 
Ingredienser
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 msk smör
1 dl krossade polkagrisar
4-5 droppar pepparmyntsolja (inget måste)

Ta en tjockbottnad kastrull och blanda ner grädde, socker och sirap. Låt koka upp och koka till 125 grader, rör om med en träslev. Under tiden som knäcken kokar så krossar du polkagrisarna i en mortel. Häll sedan polkagrisarna i knäcksmeten, droppa i pepparmyntsoljan och lägg i smöret, rör om. Häll sedan upp i knäckformar och låt stelna, förvara sedan knäcken i kylskåpet.