Snöfall, sluttning & gräsmatta

2014-01-31 / 10:27:25 Trädgård Kommentarer 0

Stod och kollade ut på all snö i lilla trädgården. Hela tomten är, precis som många andra i vårt avlånga land, helt täckt av snö. Inte ens bambukanterna till rabatterna syns. Det slog mig att tomten nästan ser jämn ut nu när det drivit runt, men så är inte fallet egentligen. Det sluttar ganska mkt här och hur blir det då när våren kommer och det här ska töa bort? Plaskdamm i trädgården? Antagligen. Det är mkt berg under hälften så det kommer antagligen inte sugas upp/ledas undan som det borde heller. Förhoppningsvis så klarar sig gräset som såddes i somras. Är det någon tuva som skulle ta skada så är det inte hela världen då vi ändå ska så gräs i rabatterna, bara att kasta över lite på gräsmattan också.
 
Just nu är det grått och mulet ute och snön vräker ner. Stundvis blåser det så allting yr runt än mer.
 
Precis innan det började snöa idag


Bloggtips odling

2014-01-31 / 10:03:00 Trädgård Kommentarer 0

Blev för ett tag sedan tipsad om en riktigt bra blogg för de som tycker om att odla chili. Man kan läsa om allt ifrån växtbelysning, hur man tar sticklingar från chiliplantor till tester av växtbelysning.
Väldigt intressant och väldigt informativ. Jag fann t.ex. i FAQ:en att temperaturen han rekommenderar är 16-18 grader efter första omskolningen. Plantorna får därmed stå kvar där de är, andra ytan är definitivt alldeles för varm.
 


Sakta men säkert

2014-01-30 / 23:29:00 Trädgård Kommentarer 0

Sakta men säkert växer de på de små liven i krukorna. En bit under decimetern är de och har fått 3 små bladpar utöver hjärtbladen. Så snart de nått ca 15 cm i höjd så flyttar de härifrån. Jag ska bara ha en av varje och just nu är det 23 plantor på hyllan. En röd mild chili, att använda i matlagning, en spetspaprika och en superchili, kommer att bo kvar. Fler av en sort känns inte nödvändigt då vi inte är vidare konsumenter av varken chili eller paprika egentligen. Chilin odlar jag mestadels för att jag tycker om plantorna. De andra plantorna flyttar vidare till personer som "älskar" chili och använder det ofta. Roligt! Mycket av det som vi kommer att så och odla i år är direktsådd ute. Några saker som en av gurksorterna, lite blommor och de tre tomatsorterna vi ska ha behöver man förså, men det är det inte dags för förrän om några månader. Två sorters fröer behövde egentligen försås snarast möjligt, men kommer inte ha ro till att eller egentlig tid till att gräva fram krukor, diska dom osv. Det tar sin lilla tid även om man inte tror det. Och allt ska ju vara roligt, inga måsten utan nöje. Det är ju inget tvång!


Nya dynöverdrag

2014-01-30 / 16:04:57 Vardag Kommentarer 0

Hittade dynorna som vi hade på de förra stolarna, överdragen till dem har jag dock slängt. Så nu i eftermiddags när det blev lite tid över efter middag och läxläsning satte jag mig och måttade ut och började sy ihop. Blev väldigt nöjd! Ren och skär amatör men det är skoj att pyssla med. Får se hur många som blir klara idag, ska sätta mig och göra knytband till den som är "klar" nu och sen ska vi till pulkabacken med barnen. Det har ju snöat något otroligt här! Värre ska det tydligen bli i morgon med både blåst och snö.
 
 


Katt, minidrivhus & lampor

2014-01-07 / 14:31:17 Vardag Kommentarer 0

Mitt lilla drivhus har blivit utbytt mot ett större. Min älskade man han kan han!
Katten äter allt vad plantor heter. En vas nejlikor, en ovanlig krukväxt, en annan krukväxt, två habaneroplantor och diverse stackars blad på andra plantor är vad han hunnit med på kort tid det lilla djuret. De 3 först uppräknade bara sen igår morse.
 
Att då ställa mina pyttesmå plantor öppet är som att säga "varsågod" till lille katt så jag har funderat fram och tillbaka och kommit fram till att det var ett sånt litet drivhus jag ville ha. Sen. Efter gårdagens morgon så tog maken tag i det och åkte och köpte ett så plantorna slipper bli kattmat.
 
Förra året hade jag hylla med galler för, hunden var likadan med plantor. Åt och rev mer än gärna ut allting på golvet om han fick chansen. Men galler hjälper ju inte mot lille katt.
 
 
Det såg minst sagt roligt ut när jag hade ställt in det som hittills är sått. Det ser väldigt tomt ut, men som farmor sa, det fylls på fort sen. Min älskade man satte även in den ena belysningen så att de som kikat upp får rätt mängd ljus redan från början. Jag har ju lampor med E27sockel och hittade skrivbordslampor på "stativ" av äldre modell som var till just E27. Att de var på rean gjorde det hela ännu bättre. När det står mer växter där inne ska andra lampan också in och skärmarna ska tas av så ljuset sprids istället för att vara koncentrerat som det är nu.
 
 
 
 
 


Första sådden

2014-01-05 / 13:00:00 Trädgård Kommentarer 0

Januari är månaden när man kan börja odla chili och paprika. Chiliplantor brukar jag få fram ganska fina, paprikaplantorna har jag inte riktigt haft samma tur med men det går förhoppningsvis lite bättre i år med mer plats åt dem i solen.
 
Jag har tjuvstartat. Den 29/12 -13 sådde jag 2 sorters chili och 2 sorters paprika. En vanlig paprikasort och en gul spetspaprika. En mild röd chili och en Czech black. Fröer från en väns vän. Av samma fick jag fröer till en mjölkvit tomat, en rosaröd busktomat och en svartröd tomat. Återstår att se vad som får ta plats där ute sen.
 
Lyckades läsa mig till att iaf Czech black föredrog 25-30 grader när den skulle gro och att det tog ett tag. Så den laddningen står inne i garderoben där värmerören går. Det återstår att se om det blir något av garderobschilin. Det bör kanske tilläggas också att jag kör med extrabelysning fram till dess att solen klarar av att försörja alla plantorna.

 
 


Ingenting blir mer

2014-01-05 / 10:00:00 Trädgård Kommentarer 0

Fick kommentarer på Instagram på förra sommarens (2013) odlingar, vilket fick mig att gå tillbaka och kika på de gamla bilderna.
 
Tomat Voyage, ett exempel på något jag odlar bara för utseendets skull.
Den gick att bryta i flera klyftor vilket barnen tyckte var extra roligt.
http://distilleryimage2.ak.instagram.com/0b406ae60a2411e3bcde22000a1f9e67_7.jpg
 
Det var minst sagt en djungel här ute sommaren som var. I år har jag lovat maken "lite mer organiserat" och lite mer "lagom" med odlingarna. Varken han eller någon annan tror mig ;) Året som var hette det faktiskt "jag ska inte odla någonting" vilket slutade i en gigantisk djungel. Men ja... Det är både roligt, tidsfördrivande och uppskattat.
 
En halva av djunglen
http://distilleryimage8.ak.instagram.com/f44dd892ed4411e2a1b122000a1f9702_7.jpg


Fröer på listan av "skulle också vilja testa"

2014-01-04 / 19:57:54 Trädgård Kommentarer 0

När jag letar efter nytt att odla så går jag igenom sida upp och sida ner.
Därför är det många sorter som hamnar på "skulle också vilja testa"-listan.
Här är några av dem som jag hittade hos Frökungen
 
Paprika pepper - F1 Sweet Sunshine (står högt på önskelistan att ha här ute)
Helt otrolig planta! Jag har alltid tyckte om t.ex. ampeltomaterna, men den här ser så mycket häftigare ut än de.
Att den kan ge hundratals små chilisar är amazing!
http://www.frokungen.se/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/V/E/VECAP26306_2.jpg
 
Chiluacle Negro - färgen är brunaktig, vilket är annorlunda (bara det är roligt nog), men den passar även i kruka och urna vilket är något jag föredrar då jag kan "möblera om" på tomten. Det är roligt att ha på bordet istället för en vanlig blomma.
 
Lavendel (lavendel vit och lavendel blå) - Jag fick 5-6 fröer av en vän förra året som jag testade att dra upp. Doften är underbar, gav plantorna till mor då vi hade balkong just du och inte hade möjlighet att ha dem kvar. Kände mig så himla nöjd då alla tog sig så fint. Att fylla tomten med lavendel, åh!
 

Har man svårt att välja så kan man kika in "kollektionerna" som finns.
Bland annat så finns det Chilipeppar het och söt och då är det fröer till 6 olika sorters chili. Tomatkollektionen innehåller fröer till flera olika sorters tomater som kan drivas upp i både växthus och utomhus. Alltid en fördel när det passar med både och, det gör att möjligheterna ännu större för en.
 


Nya sorter att prova på för i år

2014-01-04 / 19:23:41 Trädgård Kommentarer 0

Varje år odlar vi minst en ny sort, antingen en blomma eller någon slags grönsak. I år blir det flera då jag lägger om lite på att få mer färg på tomten, samtidigt som jag ska försöka få in tomatplantor, chiliplantor och dylikt i det här färgfyllda. Jag har som sagt beställt från Frökungen.se, där man just nu också får 5% i rabatt på sin beställning om man gillar dem på t.ex. Facebook.
 
Nytt för i år blir:
Barnen pladask för färgerna!
http://www.frokungen.se/media/catalog/product/cache/1/image/800x800/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/9/0/90739_1.jpg
 
En sorts blomma med små små blommor som jag tänkt ha som utfyllnad i blomlådor och urnor
 
Alldeles för häftig för att låta bli att testa!
http://www.frokungen.se/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/V/E/VEONI1835_2.jpg
 
De här ska få husera på uteplatsdelen där vi tagit ner alla vindruvsrankorna, två påsar blev det till och med!
http://www.frokungen.se/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/7/8/78-0568_jpg.jpg
 

De här sorterna och 8 till väntar vi nu hem, däribland petunia, äppelsolbrud, gurka och annat fint.
 
 
Här hemma har jag fröer till några tomater, bland annat en mjölkvit sort, chili, paprika osv. Jag älskar (utan att överdriva, det vet de som känner mig) annorlunda sorter på grönsaker! Det får mer än gärna se både roligt och häftigt ut, bara det inte är det där "gamla vanliga".
 
 
(Bilderna är från Frökungen.se och är länkade till produktsidan)
 
 


Första fröbeställningen & ombyggnad av rabatter

2014-01-04 / 18:59:57 Trädgård Kommentarer 0

Det bästa som finns i januari månad är att sitta och kolla igenom vad frösidorna har att erbjuda. Årets beställning blev hos Frökungen.
 
Varje år sparar jag fröer, några "original" och några som jag tar från frukterna som kommer fram på plantorna. För det mesta har det varit tomater, paprika och chili som har odlats men i år kommer det inte att bli fullt lika mycket utav det.
 
Planen på tomten var att ha rabatter längsmed staketet, som bilden nedan visar. Men jag har dessvärre fått ta och gräva bort all jord ovanpå markduken och ta bort markduken. Hela bostadsområdet är invaderat av katter som såg rabatterna som enorma kattlådor. Nu är allt bortforslat, kvar där i står smultronplantor, jordgubbsplantor, kryddor som rotat sig ordentligt och 3 minirosbuskar. Dessa kommer att få stå kvar men kompostgaller är lagt över allting nu. Till våren fyller vi med lite jord och sen sår vi gräs där. Med kompostgallrena kvar ovanpå. När gräset sen tagit sig så kommer vi att ha urnor med blommor, busktomater, gräs osv.
 
Det får helt enkelt bli urnor och krukor i ett virrvarr i rabatterna. Jag hoppas innerligt att det kan bli lika mysigt som jag föreställer mig det.
 
Såhär såg det ut från början
 
Jag kapade ner alla vindruvsrankor som hängde över och kommer göra likadant i år. Där ska vi istället ha plats för odlingskragar till barnen, de har redan valt ut de sorterna de vill så och de nya sorterna de valde ut är beställda.