Det gror i rabatterna

2013-04-10 / 22:53:37 Vardag Kommentarer 0

Tog en tur kring mors tomt och hittade flera tecken på att våren är på väg. Kärleksörten har börjat kika fram, tulpanbladen är uppe och pärlhyacinterna (tror jag det var iaf) kan man också se några cm gröna blad av.

Ännu bättre när man kollar Klart.se-appen och ser att det ska bli plusgrader även nattetid med start i morgon natt. Lite osäkert första veckan med 0,1 och 2 grader men det verkar reda till sig framåt nästa vecka då temperaturen även stiger dagtid.

Åh vad skönt!Måndag.

2013-04-08 / 20:35:41 Vardag Kommentarer 0

Måndag, påsk & påsklov över och det har varit dags att återgå till vardagen igen.

Jag har tagit min sista penicillintablett, lite hostmedicin och krupit ner i soffan framför "En stark resa - igen". Alltså Boris, varför släppte du ut dom ur varuhuset? En kurs i grundläggande engelska kanske skulle uppmuntras i present till kommande födelsedag/jul?

Det mesta är förberett inför morgondagen, sonen har gjort läxorna till onsdag och dottern sover. Mannen tog och återställde köket efter middagen och jag ska passa på att vila för i morgon blir det tungt. Så nu ska jag köra på mitt vanliga och "råka" somna på soffan.

Hittade ännu en vårblomma idag när vi tog en liten promenad. Nattemperaturen verkar vara på väg uppåt också. Tänk sen när man slipper klä på sig så tjockt.

Ska damma av systemkameran till nästa vecka och håller till dess tummarna på att våren anlänt på riktigt!Lagom är bäst?

2013-04-08 / 00:14:48 Trädgård Kommentarer 0

Eller hur är det man brukar säga?

Jag följer inte det rådet i avseende plantor, uppenbarligen. Förra året var det mycket, nu är det mer. Jag stormtrivs!

Förra året hoppades jag på att vi vid den här tiden i år hade lyckats få en 4arummare med uteplats på framsidan och en på baksidan. Den turen har dock inte nått oss och nu har vi stått i kö i strax över 4 år. De sa att man i snitt får köa i 4-5 år innan man får en och vad vi vet och kan gissa oss till är det inga som har några som helst planer på att flytta härifrån. Så 2-3 år till att vänta är nog att räkna med.

Tills dess får den lilla balkongen på 4,5 kvm duga. I år satsar jag på samplantering, lite rabattkänsla i lådor och spänner. Mannen min har satt upp spaljévägg gjord av sexkantat nät på en del av räcket och även gjort en spaljé av samma typ av nät och satt på väggen. En stor halvmåneformad blomlåda kom han hem med förrförra veckan också. Min älskade!

Allting har grott som det ska, en del av blivit bortsållat pga brist på ork (och plats). Men tomater, chili, tagetes, örter, physalis, smultron, jordgubbar och dylikt är ett stort måste!

I år ska jag inte hålla på plantorna lika länge utan i år får de som ska ha plantor plantera om själva. Bara tomatplantorna är det nog ca 30 st av, att springa in och ut med dessa i två veckor när de står i spänner känner jag väl att det är lite överkurs när det inte är jag som ska ha dom ;)

Nog blurrat för idag. Hostmedicinen bör snart ha verkat så jag ska göra ett försök till att sova. God natt på er!Orange Jalapeno

2013-04-05 / 21:59:00 Trädgård Kommentarer 0

I förgår påbörjades all nödvändig omplantering. Det fick bli baby-steps och jag tog en av varje chiliplanta och planterade ner i krukor storlek mindre spann ungefär. Jag är riktigt nöjd med plantorna än så länge, inte för att jag är kunnig inom området och vet hur en bra chiliplanta egentligen ska se ut, men jag jämför med hur mina sett ut tidigare år.
 
Kollade till de i små krukor och ser något oroväckande (?), min ena planta märkt "Orange jalapeno" (plockade frön från köpt orange jalapeno) har fått en blomknopp. Ska den tas bort? Plantan är så himla liten. Och fler knoppar är på väg fram bredvid. Och på den andra plantan med.
 
Hur stora bör plantorna vara? När ska man "tillåta" dom att få blommor/frukt?